Trastorn Obsessiu Compulsiu · TOC

Tractament del Trastorn Obsessiu Compulsiu a Barcelona

Tractament del Trastorn Obsessiu Compulsiu a BarcelonaEl trastorn obsessivocompulsiu (TOC) és un tipus de trastorn d’ansietat. Les persones amb trastorn obsessiu-compulsiu tenen pensaments persistents, angoixants i pertorbadors (anomenats obsessions). Per intentar controlar aquestes obsessions i l’ansietat produïda per aquests pensaments, les persones amb TOC senten una necessitat imperiosa de fer rituals (comportaments anomenats compulsions). La majoria de vegades, els rituals acaben controlant aquestes persones.

El curs del trastorn obsessiu compulsiu, que sol iniciar-se a l’adolescència, és en general crònic amb fluctuacions, períodes de relativa millora i altres d’empitjorament. Els símptomes poden aparèixer i desaparèixer, disminuir amb el temps, o empitjorar. Si el TOC arriba a ser sever, pot incapacitar la persona per treballar o dur a terme les seves responsabilitats normals a casa.

Alguns exemples d’obsessions són la por dels gèrmens o la por de fer-se mal. Entre les compulsions s’inclou rentar-se les mans, comptar, revisar una vegada i una altra les coses o netejar. Aquests ritus i pensaments interfereixen en les vides diàries.

Els investigadors pensen que potser els circuits cerebrals no funcionen adequadament a les persones amb TOC. Aquesta condició té una tendència familiar. Els tractaments inclouen psicoteràpia, psicofarmacologia o una combinació de tots dos.

Símptomes del Trastorn Obsessiu Compulsiu TOC

Els símptomes bàsics són idees obsessives (invasives, intruses, rares, reiteratives, angoixants per al pacient) que, en general, el malalt reconeix com a malaltisses. El trastorn obsessiu compulsiu es dóna principalment en persones molt responsables, estrictes i meticuloses que generen idees fixes, circulars, podent passar a ser ritualistes amb comportaments diaris que executen N vegades o bé incrementen les seves conductes d’escrúpol (neteja o desinfecció), per evitar ser contagiats o encomanar a tercers…

Les persones amb Trastorn Obsessiu Compulsiu:

 • Tenen pensaments o imatges repetides sobre moltes coses diferents, com por de gèrmens, la brutícia o intrusos; violència; ferir éssers estimats; actes sexuals; conflictes amb creences religioses; o higiene personal excessiva.
 • Realitzen els mateixos rituals una vegada i una altra com ara rentar-se les mans, obrir i tancar portes, comptar, guardar articles innecessaris, o repetir els mateixos passos una vegada i una altra.
 • Tenen pensaments i comportaments indesitjats que no poden controlar.
 • No obtenen plaer d’aquests comportaments o rituals, però senten un lleu alleugeriment de l’ansietat que aquests pensaments causen.
 • Passen almenys una hora al dia amb aquests pensaments o rituals, els quals causen angoixa i interfereixen amb les seves vides quotidianes.

TRACTAMENT del Trastorn Obsessiu Compulsiu TOC

S’ha demostrat que la Psicoteràpia és un tractament eficaç per al TOC, especialment quan es fa mitjançant la tècnica dexposició. La majoria d’aquests pacients experimenten una millora tractant-se exclusivament amb psicoteràpia. Així mateix, es treballa amb la teràpia d’acceptació i compromís, la qual ajuda el pacient a prendre direcció a la seva vida, així com prevenir recaigudes posterior al tractament. En aquells casos greus o quan hi ha una depressió que l’acompanya, es recomana psicoteràpia juntament amb un tractament farmacològic.

D’altra banda, eventualment és convenient entrenar com a co-terapeuta la persona amb qui convisqui el pacient per així, reduir el temps de tractament, sobretot per als casos en què cal aplicar la prevenció de resposta com per exemple: evitar que es renti les mans moltes vegades, que encengui o apagui els llums reiteradament, entre altres conductes.

Equip professional

Equip del Centre de Psicologia Especialitzada a Barcelona
 • Manuel COLOMER GUILERA · Director i Psicoterapeuta
 • Elisabeth BORREGUERO COSTA · Psicòloga i Responsable terapèutica
 • Jaume ROIG LLAVERIA · Metge Psiquiatra
 • Queralt VILANÓ BALAGUER · Psicòloga
 • Eva ORTEGA TORRES · Terapeuta
 • Félix NEVADO FERNÁNDEZ · Monitor
 • Isabel GIL CEBRIÁN · Administrativa

Contacti amb nosaltres sense compromís, per demanar cita o sol·licitar més informació sobre els nostres serveis
1ª VISITA GRATUÏTA

Centre de Tractament Psicològic a Barcelona

Call Now Button